SEO (search engine optimizations ) yani Türkçe anlamı ile Arama Motoru Motoru Optimizasyonu,kısaca Web sitenizin belirli anahtar kelimede yada,web sitenizde sunduğunuz hizmetin yada ürünün Google,Yandex,Bing,Yahoo gibi Arama Motorlarında yükselmesi hatta ilk sayfaya gelmesi işlemidir.

Türkiye de ve dünyada Arama Motorlarından en çok kullanılan Google olduğu için Google SEO,Google Arama Motoru Optimize işlemi diyebiliriz. 12 yıllık sektör deneyimi olarak hiçbir firmanın yada şahsın,bing arama motorunda da çıkmak istiyorum dediğine şahit olmadım.

Peki Google aramalarında nasıl ilk sayfada yer alırsınız, nasıl ilk sayfaya gelirsiniz? Aşağıda SEO çalışmaları ile ilgili temelden ileri düzeye kadar maddeler halinde konu ile ilgili bilgiler sunuyoruz. Umarım bu  SEO Çalışma Rehberi size yol gösterecektir.

  1. SEO Uyumlu Web Tasarım ile Başlayın!

SEO Uyumlu Web Tasarım nedir? SEO uyumlu olduğunu nasıl anlarsınız? Web sitenizin iç SEO Ayarlarını nasıl neye göre yapacaksanız? Eğer Google Aramalarında çıkmak istiyorsanız,Google SEO Kriterlerine uymanız gerekir. Web sitenizin yazılarını resimlerini içeriklerini menüleri eklediniz, Artık Google  Arama Sonuçlarında İlk sayfada yer alırım ibaresi büyük bir hatadır. Çünkü Sektörünüz ne olursa olsun mutlaka bir rakipleriniz vardır. Onlardan bir adım hatta beş adım önde olmak zorundasınız.

  1. Sosyal Medyanın Gücünü Kullanın!

Sosyal Medya Siteleri web sitelerin olmazsa olmaz yapı taşlarından birisidir. Kesinlikle sektörünüz ve web siteniz için Sosyal Medya hesapları açarak bağlantı oluşturun. Unutmayın Sosyal Medya Sadece Facebook – Twitter demek değildir. Aklını gelen ne kadar sosyal hesaplar var ise açın. Sizler için Seçtiğimiz ve mutlaka açmanız gereken sosyal hesaplar aşağıdadır. Facebook – Twitter – Google Plus –Linkedin – Pinterest –Instagram –Tumblr –Yammer –Reddit – Hootsuiite Bu hesapları açıp web sitenize bağlantı verdiğinizde trafiğin ne kadar arttığını göreceksiniz.Ancak belli bir hit ve trafik elde etmek için düzenli aralıklarla paylaşımlar yapmayı unutmayın.

Sizin için değerli sonuçlar elde edin

Kullanıcıları web sitenize yönlendiren dijital reklamlarla online satışlarınızı, rezervasyonlarınızı veya posta listenizi büyütün.

TELEFONLA DAHA FAZLA ARAMA ALIN

Telefon numaranızı ön plana çıkaran reklamlar ve ara düğmesi sayesinde daha çok müşterinin sizi aramasını sağlayın.

  • Google SEO Araçlarını Kullanın!

Eğer Google Aramalarında çıkmak isterseniz kesinlikle Google SEO Araçlarını kullanın. Üstelik bu araçlar Ücretsiz ve gerçekten işe yarayacak araçlardır.

  1. Google Web Master Tools ( Site Yöneticisi Araçları)
  • Web Master Tools,web sitenizi doğrulayıp kayıt ettirdiğinizde yapmanız gereken birkaç işlem vardır. İlk olarak Site Haritası Ekleyin Eğer WordPress alt yapısını kullanıyorsanız, Google XML Site Haritaları isimli eklenti ile kolayca bir harita elde edebilirsiniz.

Bunu Web Master tools da Tarama Kısmına girerek Site haritaları kısmından ekleyebilirsiniz. Sitenizin düzenli taranması için bu işlem oldukça önemlidir.

  1. Hedeflenen Ülke Ayarlarını yapın, web sitenizin hangi ülkede çıkmasını hedefliyorsanız bunu Arama Trafiği kısmından Uluslar arası hedefleme alanına girerek, gerekli seçimi yapın, Türkiye de çıkmak istiyorsanız, Ülkelerden Türkiye’yi seçmelisiniz.
  2. AMP hatalarını görün ve düzeltin, Web Sitelerinin Teknolojinin gelişmesi ile birlikte Mobil cihazlardan kullanım oranı git gide artmaktadır. Bu hızdan web sitelerinde daha kolay ve hızlı açılmasına etki edecek AMP yapısını Web sitenize kurun,Eğer WordPress bir yapıya sahipseniz,AMP yazarak bir eklenti ile bu bir iki tıklama ile halledebilirsiniz. AMP Kurduktan sonra Arama görünümü kısmından Hızlandırılmış Mobil Sayfalar kısmına tıklayarak görebilirsiniz.
  3. Eğer Web sitenizi ilk defa yapıp Google aramalarında index almasını istiyorsanız, web master tools kısmının tarama kısmına girerek, Google Gibi Getir alanına tıklamanız ve ardından indexlenmesini istediğiniz sayfayı taramanız yeterli olacaktır. Eğer Bütün sayfayı taramak isterseniz,Ana domaini seçerek, bu sayfalar ile birlikte alt sayfaları da tara ibaresini seçin ve gönderin. Siteniz 1-2 dk içerisinde Google Arama sonuçlarında yer alacaktır.

5.Google Analytics Solutions ile web sitenize gelen Trafiği izleyin, bu araç oldukça etkili ve kullanışlı araçlardan birisidir. Web sitenize gelen trafiği izleyerek eksikleri giderir,Hemen çıkma oranı,girilen cihazlar,yaş durumları,ülke ve bölgeye dair kaynakları elde edersiniz.

6.Google PageSpeed : Web sitenizin hem Mobil hızını hem de Masa üstü hızını ölçen ve sorunları belirten google in en değerli servislerinden birisidir. Mutlaka web sitenizi test ederek bu araca göre optimize edebilirsiniz.

  1. Referans Siteler ile Anahtar Kelime de Yükselin

Web Sitenizin, Internet dünyasında Marka ve bilinirliğini artırmada etkili olacak sitelere kayıt olun. Anahtar kelimede google aramalarında yükselmeye başlayın,peki bu siteler nelerdir? Sitemi tanıtacak kaynaklarını nasıl elde edebilirim? Sizler için birkaç tane ücretsiz kayıt olabileceğiniz ve web sitenizi tanıtabileceğiniz alanları seçerek liste haline getirdik,bunlar web siteniz için harika bir paylaşım alanı olacaktır.

Godaddy : Web Sitesi Mimari ile Bireysel bir hesap açarak, Godaddy uzantısında subdomainli bir web sitesi açarak web sitenize Link verebilirsiniz.

Wix : Godaddy mantığındadır, kısa süre içinde bir şablon seçerek web sitesi oluşturabilir,tanıtımlar yapabilir,ve web sitenize Link verebilirsiniz.

WordPress : WordPress.org üzerinden kayıt olarak wordpress sub domainli bir site açabilir, ve web sitenizi buradan da tanıtabilirsiniz

Blogger : En çok sevdiğim ve Backlinklerin,Google.com dan gelmesine etken eden bir blog sayfasıdır. Mutlaka web siteniz ile alakalı bir blog oluşturarak paylaşımlarda bulunun ne kadar üzerine düşerseniz o kadar etkili sonuçlar alırsınız.

Googlesites : google.com a ait süper bir blog yada kurumsal site hazırlama yeridir. Backlinkler Google.com dan gelmektedir.

Linkedin : Web siteniz için Kurumsal bir sayfa oluşturun, web sitenizi görselleri,yazıları buradan paylaşabilirsiniz.

Weebly : Wix ve Godaddy mantığında çalışan bir CMS sistemidir. Alt domain ile web sitesi açarak sitenizi güçlendirebilirsiniz.

Bu sayfalara ise sadece kayıt olmanız yeterlidir,

Yandex Haritalar,Bulurum.com,Fliphtml,Firmasec,Yellow pages,

Peki ya Sonuç?

Yukarıda Maddeler halinde yer alan çalışmaları eksiksiz olarak yapmanıza rağmen sonuç alamıyorsanız aşağıda yer alan sorulara dürüstçe cevap verip tekrar web sitenizin SEO Ayarlarını elden geçirmelisiniz.

Ancak buna geçmeden önce bilmeniz gereken birkaç kriter daha mevcuttur. SEO Etki eden Faktörler vardır, Bunlar ;

  1. Domain Yaşı : Alan adı ne kadar eski olur ise SEO için o kadar avantajlıdır, Eski bir alan adına SEO yapmak,yeni bir alan adına SEO yapmaktan daha iyidir, yada daha kolaydır. Hızlı sonuç alırsınız.
  2. Hedeflediğiniz anahtar kelime Alan adının başında sonunda ortasında geçiyor mu? Geçmesi Google Emd güncellemesine göre artı bir avantajdır. Eğer geçmiyor ise,Alt sayfa olarak gitmenizi öneririz, Örneğin hedeflediğiniz kelime zayıflama,alan adınız ise site.com, ve açmanız gereken sayfa ise site.com/zayiflama olmalıdır.
  3. Domain kayıt süresi : bir alan adını ne kadar uzun bir süre ile kayıt ederseniz o kadar iyidir. En az 4 yıl olmasına dikkat edin
  4. Domain Whois bilgileri: Whois sorgularında alan adınızı kayıt ederken vermiş olduğunuz bilgilerin güncel doğru ve açık olmasına dikkat edin. Sorgulamak için whois.com.tr ye bakabilirsiniz.

SEO ya etki eden yaklaşık 2000 adet faktör vardır, dileyen varsa bunların tamamını Mail ile iletebiliriz. Şimdi SEO ya etki eden faktörler ile birlikte bu maddeleri tekrar okuyun ve web sitenizi kıyaslayın, hala bir sorun yaşarsanız, ciddi bir sorun var demektir.

SEO Kurumsallık isteyen bir çalışmadır, yukarı da belirtilen çalışmaları yapacak zaman,bilgi yada tecrübeniz yoksa asla bulaşmayın,Unutmayın ! Burada önemli olan ilk sayfaya gelmek değil, geldiğinde kalıcı olmaktır. Bu yüzden Google SEO Kriterlerine uymalısınız.