Meta Tag (Etiketi) Nedir? Önemi Nedir ve Nasıl Girilmedir?

SEO’nun kara şanzıman ilerlediği günlerden, yapay zekaya eriştiğimiz çağımıza varıncıya dek, Meta Tag daima arama motoru optimizasyonunun önemli bir parçası olmayı başarmıştır. Google artık Meta Tag’in bir sıralama faktörü olmadığını söylüyor ancak Meta Tag’in önemli olmadığı ifade edilmiyor. Bir sıralama faktörü olmamasına rağmen Meta Tag’i doğru şekilde girmek, sayfanızın tıklama oranını başta olmak üzere birçok değerini iyileştirebilir. Meta etiketinin detaylı dünyasına girmeden önce Meta Tag’in ne olduğunu tam olarak bilmediğinizi varsayarak, ufak bir tanımlama bölümüyle işe başlayalım:

Meta Tag (Etiketi) Nedir?

Meta Tag, sayfanızın ne hakkında olduğunu belirten basit bir açıklama metnidir. Google ve diğer tüm arama motorları Meta Etiketi’nden faydalanarak sayfa açıklamanızı arama sorgusunun sonuç sayfasında gösterir. Yani, Google’da bir arama yaptığınızda karşınıza gelen sonuçların açıklama metinlerinin tamamı bir meta etiketidir. Meta etiketi sayfaya bir HTML etiketi olarak eklenir. Bu etiketin manuel girilmemesi durumunda, arama motorları açıklama bölümünü boş geçemeyeceklerinden otomatik bir açıklama metni oluştururlar.

Meta Tag’in Google tarafından bir sıralama sinyali şeklinde algılanmadığını belirtmiştik. Öyleyse Meta Etiketi’nin bize faydası ne olacak?

Meta Etiketi Neden SEO için Önemlidir?

SEO’nun çok eski zamanlarında bile meta etiketleri işi doğru yapmanın hep önemli bir parçası olmayı başarmıştı. Peki önceden Google meta etiketini bir sıralama faktörü olarak kabul etmiş miydi? Hayır. Google daima meta etiketinin SEO için değil ancak farklı faktörler için önemli olduğunu söylemişti. Bu ifade günümüzde de geçerliliğini koruyor. Google hala meta etiketlerinin bir sıralama sinyali olmadığını söylemeye devam ediyor.

Evet, meta etiketi belki SEO sahnesinde bize bir şey kazandırmayacak bir şarkı gibi duruyor fakat madalyonun diğer yüzünde meta etiketinin birçok faydası var:

  • Arama sonuçlarındaki tıklama oranını arttırıyor: Başarılı biçimde yazılmış bir meta etiketi, kullanıcıya aradığının o sayfada olup olmadığının sinyalini verir. Üstelik, doğru açıklamanın yazılması aramayla ilgili anahtar kelimelerin sonuç sayfasında kalın ile gösterilmesine yardımcı olur. Tüm bu faktörler alacağınız tıklama oranı üzerinde inanılmaz etkilere sahiptir. Bu etkiyi yok saymak veya görmezden gelmek ciddi bir hata olacaktır.
  • Trafiğinizi arttırmanıza yardımcı olur: Meta etiketini doğru şekilde girmek, kullanıcıların dikkatini çeker ve sitenize tıklamaya ikna eder. Tıklama oranının artması sitenizdeki trafiği şekillendirir.
  • Daha yukarı çıkmanıza yardımcı olur: Başarılı meta etiketiniz sayesinde aldığınız tıklamalar, Google’ın “Herhalde bu site aranan sonuca daha iyi yanıt veriyor.” şeklinde düşünerek pozisyonunuzu yükseltmesine yardımcı olabilir. Google bu kıyağı size doğrudan yapmayabilir ancak kullanıcı araya girerse işin rengi ve terazinin dengesi değişebilir.

Meta Açıklaması ve SERP Snippet Arasındaki Fark Nedir?

Meta açıklaması ve SERP Snippet birinden farklı olarak iki ayrı kavramdır. Buna karşın kullanıcılar tarafından bolca karıştırılmaya meyillidir. Meta açıklaması, yukarıda belirttiğimiz üzere bir HTML etiketidir ve kontrolü bizim elimizdedir. İstediğimiz gibi oluşturur, optimize eder ve yayınlarız.

SERP Snippet’larda ise kontrol Google’ın elindedir. Google meta açıklamanızı veya sayfanızın kenarından köşesinden aldığı bir metinle sizi Search Snippet’a yerleştirebilir. Bu tamamen Google’ın o anki ruh hali ve eşref saatine bağlıdır. Bizlerin bunu kontrol etme gibi bir şansı yoktur.

İyi de, Google neden bizim meta açıklamamız yerine kendi kafasına göre açıklama metnini alır? Bu sorunun cevabı bizde değil, Google’da saklı. Arama sözcüğüne göre bazen kendi ürettiği açıklamayı göstermenin kullanıcıya daha faydalı olacağını düşünür. Yeni bir şey değil, Google bu tür garipliklerle kontrolü elinde tutmaya yönelik hareketi her dönemde yapmaktadır.

Meta Etiketi Uzunluğu Ne Olmalıdır?

Meta etiketinin ideal uzunluğu hakkında bir çok şey söylenebilir ancak bunun sabit olmadığı ipucunu paylaşmak faydanıza olacaktır. Google bazen arayüz üzerinde yaptığı boya badanadan sonra kullanacağı meta etiketinin uzunluğuna ince ayar çekebiliyor. Genel olarak konuşmak gerekirse; ideal meta etiketi uzunluğunun 160 ile 165 karakter arasında olması bekleniyor.

Geçtiğimiz yıl radikal bir karar alan Google, bir çılgınlık yaparak meta etiketi karakter sınırı 300 karaktere çıkardı. Bu güne kadar 150 – 165 karakter arasındaki meta etiketleri tercih edildiğinden 300 karakter demek, standart açıklamaların iki katı anlamına geliyordu. Bir süre 300 limitini koruyan Google, sonraları tekrardan eski limitine geri dönerek 150 – 165 standardında kendini sınırladı.

Meta Tag için ideal uzunluk Google çalışanları ve Google’ın kendi ifadelerine göre bu aralıkta fakat bunun aksi durumlar da yaşanabilir. Meta etiketi bir sıralama sinyali olmadığı için bazı güçlü sayfaları sadece birkaç kelimelik açıklamalarla 1. sırada görebiliriz. Yine de bu başarısız meta etiketleri, birinci sırada olmasına rağmen güçlü sayfaların binlerce ziyaretçiyi alt sıradaki rakiplerine kaptırdığı gerçeğini değiştiremez.

Bazen nabza göre şerbet vermek de ideal uzunluğu yakalamanıza yardımcı olabilir. Bu aşamada öngörü ve SEO uzmanlığı gibi ince detaylar devreye giriyor. Eğer mantıklı SEO stratejileri kurabilecek uzmanlığınız yoksa, 150 – 165 kelime aralığında kalmak daha iyi bir seçim olacaktır.

Meta Tag (Etiketi) Nasıl Girilmedir?

Meta Tag’i girmenin doğru şekli her internet sitesi ve her sektör için farklılık gösterebilir. Başarılı bir meta etiketiyle başarısız olanı arasındaki en önemli fark budur. Harika meta etiketleri oluşturmak için bazı ipuçlarından faydalanmanız ve içinizdeki yaratıcı yanınızı dürtüklemeniz gerekecektir. İpuçlarını biz zaten sizinle paylaşacağımız için size sadece içinizdeki yaratıcı ruhu gıdıklamak kalacaktır.

01. Rakiplerinizin meta etiketlerini inceleyin

Rakiplerinizin veya hedef anahtar kelimeniz için tüm SERP sayfasındaki metinleri gözden geçirmenin zaman kaybı gibi görüneceğini biliyoruz. Fakat harika sonuçları hedefliyorsanız başlamanız gereken ilk adım budur. Rakiplerimizi incelememizin nedeni onların hangi stratejileri uyguladığı ve onlarla baş etmek için kendi stratejimizi nasıl belirlememiz gerektiğidir. Rakipleriniz markası için her ne yapıyorsa başarılı bir meta etiketi girmek için sizin ondan daha fazlasını yapmanız gerekecektir.

02. Müşteri veya hedef kitlenizi araştırın

Müşterileriniz veya hedef kitlenizi tanımak, size birçok şeyi kazandırır ve bu kural meta etiketleri söz konusu olduğunda da geçerlidir. Hedef kitlenizde kimlerin olduğunu bilirseniz, onlara uygun ses ve açıklamanın nasıl üretilebileceği konusunda başarılı olabilirsiniz. Bazı hedef kullanıcılar için sektör resmiyeti, bazıları için ince mizah hatta açıklayıcı dil kullanmak kazandırır. Bunu bilmek rakiplerinizle aradaki farkı açmak konusundaki en kıymetli ipucunuz olacaktır.

03. Hedef anahtar kelimeleriniz meta etiketinizde yer alsın

Önce yanlış anlaşılmayı düzelterek işe başlayalım. Google, meta etiketinizi sıralama faktörü olarak kullanmayacak. Dolayısıyla meta etiketinizi anahtar kelimelerinizin türlü varyasyonlarının kullanıldığı anahtar kelime çorbası haline getirmenin size faydası yoktur. Meta’da anahtar kelimeleri geçirmenin bize en büyük faydası kalın olarak gösterilen anahtar kelimelerin avantajını elimizde tutmak olmalıdır.

Avantajı elimizde tutmak için kullanıcılarımızın ne şekilde arama yapabileceklerini, arama yaparken hangi kelimeleri tercih edeceklerini ve meta bölümünde nasıl bir açıklama görmelerinin tıka dönüşeceğini düşünmeliyiz. Bunları yaparken de diğer kriterleri göz ardı etmemeliyiz. Eğer sizin meta açıklamanız rakiplerinizinkinden daha doyurucuysa savaşın kazananı siz olacaksınızdır.

04. Spesifik olun

Genelleştirilmiş meta açıklamaları kolaya kaçılan açıklamalardır. “En iyi ayakkabı modelleri” gibi bir açıklama, kullanıcının sayfaya girdiğinde karşısında ne bulacağını anlamasına yardımcı olamaz. Meta açıklamanızı yazarken kendinize güvenin ve arama yapan kullanıcıları bu meta açıklamanızla kendinize çekeceğinize inanın. Elbette kişisel gelişim kitaplarından fırlayan motivasyonun dışında işe hüner katmayı unutmayın.

05. Kreatif olmak ya da olmamak, tüm mesele bu!

150 – 165 karakterlik açıklama metninde doğru açıklamayı yapmakbaşarılı anahtar kelimeleri kullanmak ve işin içine kullanıcıyı eyleme geçirecek (Call To Action) ifadelere yer vermek kolay bir iş değildir. Tüm bunların harika uyumunu ortaya çıkarmak için kreatif olmanız ve meta etiketinin oyunun kaderini değiştirebilecek kadar güçlü olduğuna gönülden inanmalısınız. Gerisi mi? Gerisi tamamen size kalmış…

Son Sözler

Meta etiketleri bir sıralama faktörü olmamasına rağmen siteniz ve SEO çalışmalarınızın başına konan talih kuşu olabilir. Zamanla rakiplerinizi daha iyi analiz ederek başarılı bir meta etiketinin tüm özelliklerine sahip açıklama metinleri üreteceksinizdir.

Tüm bunlarla uğraşmak size göre değilse işimizin SEO olduğunu unutmayın. Belki sizin yerinize meta açıklamalarınızın bizim düşünmemizi isteyebilirsiniz 🙂

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir